Diamanter Slibning(Cut)
For grund
En for grund slibning giver ikke diamanten mulighed for at reklektere lys i den grad den burde. Dette gør at diamanten mister en del af sin brillance.Ideel
En ideelt sleben diamant genspejler lyset uden at miste ret meget lys, hvilket giver maksimal brillance.For dyb
En sten der er for dyb, reflekterer lyset ud mod siderne, hvilket giver et mørkt og dulmet indtryk for beskueren.De fleste gemmologer mener at slibningen er vigtigst når man vurderer diamanter. Grunden til dette er at en ufarvet diamant med fin klarhed giver et dårligere indtryk, hvis den er dårligt slebet. En god slibning bruger diamantens brydningsindeks og dispersion (dispersion betyder stenens evne at opdele det reflekterede lys i farver) på en bedre måde end en sten i dårlig slibning.
Når man vurderer diamanters slibning tager man dog hensyn til flere faktorer end dybde og bredde. I dag bruger man computere og avanceret software for at måle diamanters brillance.
Brillantslib
Den mest almindelige form for slibning kaldes brillantslib. Slibningen har 57 facetter, 33 facetter i overdelen (kronen) og 24 facetter i underdelen (pavillonen). Undertiden sker det at man sliber spidsen (kuletten) plan og man siger i så fald at brillanten har 58 facetter. Idealerne for diamantens proportioner diamanten er forandret gennem årene, men uanset proportioner, menes brillantslibet fremhæve diamantens unikke optiske egenskaber som brillance og dispersion på bedste vis. Der findes et antal variationer af brillantslibet, blandt andet navette-, dråbe- og ovalslib.Diamantens anatomi
A) Diameter: Diamantens diameter måles fra side til side ved rondisten.
B) Bord: Tavlen er diamantens største facette.
C) Krona: Den øvre del af diamanten kaldes krone. Den strækker sig fra rondisten til tavlen.
D) Rondist: Rondisten er en smal kant der adskiller kronen fra pavillonen. Den skal helst være buet og rund. At stenen helst skal være rund kan virke indlysende, men den der sliber stenen vil også få mest muligt ud af råmaterialet.
E) Paviljong: Pavillonen er den nedre del af diamanten. Den strækker sig fra rondisten til kuletten.
F) Kulett: Kuletten er den lille facette ved brillantens base. Ved en vellykket slibning kan denne ikke ses med det blotte øje.
G) Djup: Diamantens dyb måles fra kulette til tavle.
B) Bord: Tavlen er diamantens største facette.
C) Krona: Den øvre del af diamanten kaldes krone. Den strækker sig fra rondisten til tavlen.
D) Rondist: Rondisten er en smal kant der adskiller kronen fra pavillonen. Den skal helst være buet og rund. At stenen helst skal være rund kan virke indlysende, men den der sliber stenen vil også få mest muligt ud af råmaterialet.
E) Paviljong: Pavillonen er den nedre del af diamanten. Den strækker sig fra rondisten til kuletten.
F) Kulett: Kuletten er den lille facette ved brillantens base. Ved en vellykket slibning kan denne ikke ses med det blotte øje.
G) Djup: Diamantens dyb måles fra kulette til tavle.
Polering og symmetri
Diamantens polering påvirker dens symmetri. Hvis stenen ikke er poleret korrekt vil den opfattes som mørk og tung. Hvis forholdet mellem facetterne ikke korrekt, kan lyset genspejles i forkert retning og diamanten vil miste brillance. Symmetri og polering angives i certifikatet, der følger alle diamanter fra Lamastone. Certifikater er udstedt af en uafhængig tredje part. Kvaliteten på en diamants slibning inddeles i fem kategorier:- Ideel: Reflekterer næsten alt lys der kommer ind i diamanten. Ca. 3% af alle diamanter har denne kvalitet.
- Meget God: Exceptionel brillance. Omkring 15% af alle diamanter har denne kvalitet.
- God: God brillance. Omkring 25% af alle diamanter har denne kvalitet.
- Middelgod: Reduceret brillance. Omkring 35%.
- Dårlig: Brillancen er tydeligt forringet. Anbefales som regel ikke.